KLIK HIER VOOR INFORMATIE |
RUNDVEE-INSEMINATIEEN VRUCHTBAARHEIDSPROBLEMEN BIJ KOEIEN |
CLICK HERE FOR |
Als men denkt aan de invloed van vitamine-deficiëntie op de vruchtbaarheid van koeien, zal de aandacht in eerste instantie uit gaan naar een tekort aan vitamine A. Als daar bij koeien sprake van is, hebben die koeien in feite een tekort aan pro-vitamine A, (béta-caroteen (ook geschreven als ß-caroteen). De bacterieflora in de pens van de koe is in staat om vitamine A uit béta-caroteen te produceren. Deze laatste stof wordt door planten geproduceerd. En koeien eten veel plantenvoedsel. Het probleem hierbij is echter dat dit voer hier minder van bevat naar gelang het langer wordt bewaard. Dit probleem komt in de 2e helft van de winter dan ook duidelijk naar voren. Een ander probleem hierbij is dat bepaalde soorten veevoer relatief weinig ß-caroteen bevatten. Het gaat dan met name om maissilage, bietenpulp en voederbieten. Deze voedersoorten worden frequent aan mestkoeien gevoerd. Maar bij melkveehouders ziet men de laatste twintig jaar ook steeds meer maissilage op de voergang, voor consumptie door de koeien, gereed liggen.
De problemen die men bij vitamine A-tekort kan verwachten, liggen vooral op het vlak van de fertiliteit van koeien. Zoals:
Het ervaringsfeit op meerdere veehouderijbedrijven dat koeien in het voorjaar, na de stalperiode, ineens weer goed drachtig willen worden, is dus hoogstwaarschijnlijk gerelateerd aan de betere beschikbaarheid van ß-caroteen in het voer van de koeien, in die betreffende periode van het jaar.
Een andere vitamine welke van betekenis is bij de vruchtbaarheid van koeien, is vitamine E. Een tekort aan dit hormoon veroorzaakt ook problemen van retentio placentae (het na afkalven aan de nageboorte blijven staan van koeien, net als bij vitamine A-tekort het geval is). Als veehouder moet men overigens zeer voorkomend omgaan met het verstrekken van extra vitamine E, want bij een teveel aan vitamine E kunnen zich weer heel andere problemen voordoen met de gezondheid van koeien, met name op het gebied van de uiergezondheid.